Sist uke er det altså ikke registrert et eneste nytt smittetilfelle. Vi må tilbake til andre siden av sommeren for å finne tilsvarende lave smittetall. Vi har nå en insidens på 80,3 for hver 100.000 innbygger. Vi har for første gang siden 1. september lavere smitte enn Kristiansand.

Det ble forrige uke utført 195 tester ved testsenteret i Holtet. Det utgjør 1,3 prosent av befolkningen og er på nivå med beredskapen som forventes av nasjonale myndigheter (én prosent)

Flere bør selvteste

Det ble delt ut 116 selvtester. Dette tallet er for lavt. Det utgjør 0,8 prosent av befolkningen, mens nasjonale myndigheters forventning er en kapasitet på ti prosent. Når så få tester seg, kan det oppstå smitte som ikke oppdages tidlig nok. Derfor:

Vi understreker viktigheten at å teste seg ved symptomer på covic-19. Selvtest kan hentes kostnadsfritt ved testsenteret i Holtet. Testsenteret har åpent fra klokka 08.00 til 15.00 i ukedagene og fra 09.00 til 15.00 i helgene. Det følger opplæringsskriv med testen.

HER KAN DU LESE INSTRUKS FOR SELVTEST

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane kommenterer situasjonen slik:

- Den lave smitten viser at vaksinen virker. Viruset har større problemer med å finne verter enn viruset hadde når færre var vaksinert. Vi ser dette både lokalt og nasjonalt. Selv om samfunnet har åpnet, har smitten gått ned. Likevel kan det komme små oppblomstringer – ikke minst kan det skje hvis vi har lommer med uvaksinerte. Nøkkelen er vaksine og testing, sier kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Smittevernrådene må heller ikke glemmes. Håndvask og avstand er svært smittedempende, og det er viktig å huske nå som vi går inn i sesong for flere virus enn korona. Både influensa og forkjølelse hindres hvis vi husker smittevernrådene.

Treffe hverandre - være aktive

Ordfører Nils Olav Larsen er glad for at pandemien i praksis er over. Han hadde fryktet en oppblomstring da landet åpnet opp. Nå er han opptatt av at alle i Vennesla må hjelpe hverandre tilbake til normale dager og gode dager.

- Det snakkes mye om psykiske virkninger og ettervirkninger. Jeg tror vi alle kan underskrive på at negative ting gjør noe negativt med oss, i større eller mindre grad. Da må vi prøve å bryte sirkelen og få til noe bra. Jeg vil oppfordre oss alle til å gjenoppta sosial aktivitet, sier ordføreren og fortsetter:

- Vi kan ringe noen og vi kan besøke noen. Vi kan komme oss ut og oppleve ting sammen med andre. Vi kan treffes. Vi kan aktivisere både oss selv og andre – rett og slett være sammen som venner, kjente, naboer og bygdefolk, sier ordføreren.

Grønt nivå

For ordens skyld: Det er ingen lokale ekstra-tiltak i Vennesla kommune nå. Skolene gikk tilbake til grønt nivå og vanlig drift ved skolestart mandag morgen.