Avdekker feil

Som kjent i media er 72 kommuner rammet av problemene som er oppstått etter at Norsk Medisinaldepot og Vitus-apotekene overtok medisin-leveringen fra nyttår.

- Det er mange ting. Vi har avdekket feil medisiner i noen dosetter, for få tabletter og andre ganger får vi ikke i det hele tatt, forteller avdelingsleder Tordis Strand ved hjemmetjenesten i Venneslavegen.

Ekstra kontroll

De siste ukene er det satt på to ekstra sykepleiere i hennes avdeling. De dobbeltsjekker nå hver eneste dosett. At den er til riktig pasient, at doseringen er rett og at det er riktig medisin. 

Samme prosedyre er innført i hele kommunen, både på Venneslaheimen, Hægelandsheimen , hjemmetjenesten og i enhet for livsmestring.

- Et voldsomt ekstraarbeid, men helt nødvendig. Vi har avdekket feil. Heldigvis er lokalt Vitus-apotek svært hjelpsomme, men det er mye ekstra, også for legene. Når noe mangler, må vi jo skaffe alternativer. Ofte innebærer det ekstra resepter og mye arbeid for å få tak i medisinene, sier Strand.

Bare på hennes avdeling er det 60 brukere som skal få sine medisiner tilsendt i ferdige dosetter fra Norsk Medisinaldepot. Dosettene kommer i plastremser hver 14. dag. Det er mange små poser som skal dobbeltsjekkes.

Bendiksen beroliger

Kommunalsjef for helse og omsorg, Ragnhild Bendiksen, sier kommunen har iverksatt ekstra-kontrollen etter oppfordring fra Fylkesmannen.

- Siden nyttår har vi jobbet mye med dette. Det har skjedd feil, og vi har avverget mange. Men vi kan ikke se at noe alvorlig er skjedd. DEt kan være greit å informere folk om at vi også i Vennesla jobber mye med denne saken, sier hun.

Hun beroliger folk og sier kvaliteten ut til brukerne er på plass. Problemet nå er i grunnen mest alt ekstraarbeidet.

Det er Stavanger kommune som er ansvarlig kommune for anbudet. Stavanger har i brev til Legemiddelverket meldt om alvorlige avvik og Legemiddelverket varsler nå tilsyn med leverandøren.