- Det har vært en stor jobb, men også en morsom jobb. Og en helt nødvendig jobb, sier daglig leder Agnar Espegren.
Tradisjonen tro inviterte ordfører Nils Olav Larsen på bløtkake og kaffe da han skulle overrekke det synlige beviset på at nok en bredrift i den grønne og urbane bygda er blitt sertifisert som Miljøfyrtårn. Denne gang er det snakk om en virksomhet som både samler mange venndøler, men også trekker mye folk utenfra til bygda: Hunsfos Opplevelse på Hunsøya.
Som alltid dreier det seg om å tenke globalt og handle lokalt:
- Miljø- og klimasatsing er nødvendig både for kloden og bedriften vår. Flere og flere kunder krever miljøvennlige arrangementer. Vi har stadig flere kunder som krever dokumentasjon på hvordan vi håndterer miljøet, sier Agnar Espegren.
Han forteller om en betydelig omlegging. For Hunsfos opplevelse handler miljøarbeidet mest om de mange, mange små tingene. Det går mye i emballasje, matsvinn, slutt på engangsmateriell, mer gjenbruk og en haug med rutine-endringer.
- Før kunne jeg kaste en hel konteiner med ulike ting etter en stor konferanse. Sånn er det ikke lenger. Om noen dager skal vi ut i Sørlandsparken og ha et større event. Da kjører vi ut kopper og asjetter i porselen. Det er helt slutt på engangsopplegg i plast og papp, forteller Agnar Espegren.
Han hadde med seg sin nyansatte markedsfører Elisabeth Høibo (tidligere Visit Sørlandet) og administrativ nøkkelperson Otylia Rogulska til ordførerkontoret. Trioen kunne fortelle at miljøsertifiseringen har vært en omfattende jobb – som har pågått i over ett år.
-Vi har kjøpt inn porselen og kniver og gafler til rundt 2.500 personer. Vi er størst på Sørlandet på dette nå – og kan lett leie ut. Bare denne ene endringen reduserer plastforbruk enormt, sier Espegren.
Her er noen andre eksempler:
- Servere litt mindre porsjoner og heller be folk forsyne seg to ganger for å redusere svinn.
- Minst mulig mat skal kastes. Etter konferanser og arrangementer gis overskuddsmat heller til sykehjem og institusjoner.
- Innkjøpsrutiner som reduseres emballasje.
- Energibruk. For eksempel en liten ting som batterier i mikrofoner på scenen. Før brukte Hunsfos Opplevelse en stor mengde batterier i året. Nå har de investert i oppladbare mikrofoner.
Ordfører Nils Olav Larsen er imponert.
- Dette er akkurat sånn vi skal tenke. Bedriftene tar miljøgrep og styrker sin konkurranseposisjonen. Det er vinn vinn, og slik bygger vi Vennesla som et bærekraftig lokalsamfunn, sa han.
Agnar Espegren er en energibunt og lovet ordføreren at konkurranseposisjonen stadig bedres. Han lover masse nytt, stort og oppsiktsvekkende på Hunsøya de kommende månedene.
Agnar Espegren er kjent som en av Venneslas kraftigste energibunter som alltid gir alt. Siden han utelukkende går på fornybart, kan han heldigvis fortsette med samme fart som før – også som Miljøfyrtårn.