Feil håndtering koster oss dyrt. Kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, fordi matfettet fører til driftsproblemer i ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg. Og hvis dine egne avløpsledninger går helt tett av fett, kan du få avløpsvannet inn i kjelleren og store oppryddingskostnader.
Mange tror at det hjelper om man bruker varmt vann og såpe når de fjerner fett fra gryter og panner. Dette har ingen effekt, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er det samme røret som frakter avløpet videre fra både vask og toalett.

Slik kaster du fettet
Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte ol. lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.
Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) som kastes i restavfallet. Mindre mengder flytende fett kan også helles i matavfallet.

For flere tips og råd om kasting av mat- og fettrester se hjemmesiden til Fettvett