Statsminister Erna Solberg holdt i formiddag korona-pressekonferanse. Budskapet er at dagens nasjonale tiltak minst varer tre uker til. I neste uke kommer regjeringen med egne råd for julefeiringen. Det er disse tiltakene som gjelder også i Vennesla kommune. Vi har i øyeblikket ingen lokale tiltak i tillegg til de nasjonale.

OVERSIKT OVER NASJONALE TILTAK

- Jeg håper vi om tre uker vil være i en situasjon som åpner for mer sosial kontakt under julefeiringen. Det vil uansett ikke være rom for å planlegge de store jule- eller nyttårsfestene i år, sa statsministeren.

Smitten er 11 prosent lavere denne uken i Norge enn forrige uke og flater ut, men den er fremdeles på et høyt nivå. Nedgangen kan også delvis skyldes lavere test-aktivitet.

Økt fokus på kontroll

Regjeringen øker fokus på kontroll av smittevernet. Store deler av smittespredning kommer der smitterådene ikke følges. Kommunene tilføres nå ekstra ressurser til kontroll og veiledning av forsamlingslokaler, bedehus, kafeer, restauranter og liknende.

- I Vennesla har vi allerede økt ressursbruken rundt kontroller. På forrige møte i kriseledelsen koordinerte vi økt kontroll. Blant annet har vi egne koronavakter og trivselsvakter som er rundt i butikker og på serveringssteder, opplyser kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

De nasjonale rådene om å reise minst mulig og å redusere antall nærkontakter til et minimum gjelder altså fremdeles.

Julehandelen

Onsdag morgen hadde Vennesla næringsforening og Vennesla kommune sitt månedelige informasjonsmøte. Der kom det fram hvor viktig smittevern blir framover.

Vennesla kommune vil selvsagt oppfordre innbyggerne til å handle lokalt og trygt. i denne førjulstiden. Næringslivet må forholde seg til strenge smittevernregler i alle fall i tre uker til – og dette kan påvirke juleomsetningen. Særlig for serveringssteder og konserarrangører er ting utfordrende. Samtidig vil et smitteutbrudd slik vi har sett i andre kommuner, bety nedstengning av nesten alt i et par uker.

Handelstand og næringsliv har mange planer for julehandelen, men alt avhenger egentlig av at den enkelte innbygger i Vennesla er nøye med smittevernet.

  • Holde minst en meter avstand
  • Holde hendene rene
  • Holde oss hjemme hvis vi er syke
  • Holde antallet personer vi møter nede

- Jeg vet at det er krevende for alle, men det er lys i tunnelen. Det er viktig å holde ut, sa statsminister Erna Solberg på sin pressekonferanse. 

Nyttig info:

vennesla kommunes koronasider

vennesla legesenter

folkehelseinstituttets koronasider

regjeringens oppdaterte koronaseksjon