- Jeg skal spørre mellom 100 og 200 barn og unge om hvordan de kommer seg til Idrettsplassen på Moseidmoen. Går de, sykler de, blir de kjørt, eller bruker de elsparkesykkel? Jeg håper vi får svar som kan føre til endringer, sier Sander Wiik.

Med endring mener han at flere kutter mamma og pappa som sjåfør og at flere kommer til Idrettsplassen på egen hånd – uten klimaavtrykk. I alle fall de som bor temmelig nærme.

- Men noen kan ha gode grunner for å bli kjørt, som trafikkfarlig veg eller mangel på sykkelsti. Da må vi få det også fram, sier Sander.

10-klassingen er selv på Idrettsplassen fire, fem kvelder i uka. Han bor tett ved og går eller sykler. Men ungdomsskolen er 2,5 kilometer unna. Han går og sykler dit også. Sander er spiss på Gutter 15-laget og har så langt i år bøtta inn 19 mål for førstelaget.

Nå håper han å score på miljøfronten også. Sander er opptatt av at klima og miljø må bli til mer enn snakk og bekymring.

- Vi hører om regnstormer, tørke og vi må innse at klimaendringene er på veg. Det nytter ikke å bare snakke. Vi må gjøre noe. Ja, jeg er opptatt av klima og framtida vår. Jeg tror mange på min alder er bekymret, men vi snakker altfor lite om det på skolen, sier Sander.

Det er via faget utdanningsvalg at Sander Wiik har havnet i kommunen. To timer i uka skal han jobbe i seksjon for samfunnsutvikling. Rådgiverne der fant fort ut at de sammen med Sander kunne lage en grei og enkel reisevane-undersøkelse.

Sanders arbeid går rett inn i arbeidet med å utvikle Grønn Urban bygd, Den kortreiste bygda og målsettingene i klimaplanen. Han håper å ha klar resultatene rundt midten av november. Da blir det presentasjon både i media, Barne- og ungdomsrådet og mere til.