- Akkurat som hjemme skal det lukte mat og jul lenge før julemiddagen på Julaften. Det skal egentlig lukte godt av mat før alle måltider på institusjonene våre. Det gir både god stemning og vekker apetitten, sier enhetsleder for kjøkkendriften i Vennesla kommune, Linda Fagerheim.

For henne og staben er langstidslagring og vakuumpakking fremmedord. Maten serveres fersk og nylaget.

Det går gjetord om den brune sausen. Den lages både med kløkt og kompetanse, men hemmeligheten skal være god kraft og  langtidsbrunet mel kombinert med en stor porsjon kjærlighet. 

Når vi er innom Hovedkjøkkenet tre dager før julaften, går det i snitter og smørbrød, eller «pøntebeder» som vi sier. 500 assorterte skal ut i kommunen denne dagen. Det smøres og danderes i hele kjøkkenet, mens Stephen Dalen bruner mel borte i et hjørne for seg selv. Når han først er i gang, pleier han å lage 60 liter saus av gangen.

Til vanlig er det cirka 300 personer som får mat fra de tre kjøkkenene på Hægelandsheimen, Venneslaheimen og Venneslatunet. Det er beboerne på institusjonene, pluss en del som får mat levert hjem til seg.

På jobb Julaften

På Julaften er det kokk Stephen Dalen som skal være mesterkokk på kjøkkenet på Venneslaheimen. Han er i gang med å brune mel til den omtykte sausen når vi kommer.

-Vi blir tre stykker her på kjøkkenet i Vennesla på Julaften. De er et par stykker på kjøkkenet i Hægeland. På Venneslatunet har de stengt når Venneslastua er stengt. Der leverer vi maten, forteller han.

På den store dagen servered selvsagt tradisjonell julemiddag.

Desember er den travleste tiden for kjøkken-personalet. Det er ikke bare Julaften det skal serveres ekstra god mat. De siste dagene har både pinnekjøtt, kokt torsk, grøt og en masse annet stått på menyen. Fem slags småkaker serveres jevnlig i juletiden.

Målene allerede nådd

- Vi er innom alle juletradisjonene, minus én. Det svarer seg ikke å servere lutefisk, sier Stephen Dalen.

Reformen «Leve hele livet» er vedtatt i Stortinget for ikke lenge siden.. Der er matglede og mat og ernæring viktige tema. De fleste mat-målene er allerede oppnådd for lengst i Vennesla. I jula er alt litt ekstra, men faktum er at maten fra de kommunale kjøkkenene holder topp kvalitet hele året. 

Fire måltider om dagen

-Vi jobber hele tiden med kvalitet, apetitt, matrytme og mer spiseglede. For noen år siden  innførte vi lunsj som et fjerde måltid, i stedet for middag midt på dagen og deretter lang tid til kveldsmat. Og vi har beholdt kjøkken på institusjonene og aldri fått mat fra de store «kjøkken-fabrikkene». Vakuumpakket er som sagt fremmedord hos oss, forteller Linda Fagerheim.

Nå serveres det frokost rundt klokka ni, lunsj halv ett, middag halv fire og kveldsmat rundt sju. Det krever mye innsats, men Linda og gjengen hennes effektiviserer heller på andre måter enn å kutte i kvaliteten.

På Julaften blir det ikke bare middag på dagen. På kvelden serveres pøntebede i Hægeland (fast tradisjon) og koldtfat i Vennesla (fast tradisjon). Småkaker selvsagt – og bløtkake.

- De lager vi ikke. Bløtkakene bestiller vi fra lokalt bakeri – til stor glede for beboerne, sier Dalen.