Dalane sier at smitten har fortsatt nedover i Vennesla kommune de siste dagene og at den fortsatt er isolert til den smittesirkelen som vi kaller russeklynga. 95 prosent av smitten er her.

Smitten begynte hos russ og har flyttet seg til venner, bekjente, familie, yngre søsken og kjærester – og den har beveget seg litt over i nye familier og i noen tilfeller via barn. Nøkkelen er fortsatt å hindre smitten i å ta ukjente veger ut i samfunnet.

PRESISERING TIL RUSS SOM SKAL TESTE SEG UKENTLIG: Dere må teste dere før klokka 12.00 mandag til fredag og bestille via www.c19.no. Da rekker prøvene å komme med på dagens forsendelse og svar kommer raskere.

Husk dette:

  • Bruk munnbind på offentlig sted inne
  • Heller to meter avstand enn en
  • Ikke ha besøk av mer enn to hjemme
  • Ha så liten sosial kontakt som mulig – med få treffpunkter
  • Vask hendene – det må vi ikke slarve med!

På hjemmesiden vår kan du lese en mer nøyaktig og komplett oversikt over regler og rådVennesla videregående skole fortsetter på rødt nivå i uke 22, og VG3 har hjemmeskole.

Den røde streken viser hvor smitten må stoppes fra å gli videre ut i samfunnet.
KLIKK FOR STØRRE VERSJON: Den røde streken viser hvor smitten må stoppes fra å gli videre ut i samfunnet.

Grensen vi ikke skal bryte

Bildet ved siden av viser den røde streken hvor Vennesla kommune og Kristiansand kommune har satt så store ressurser inn på å stoppe smitten. Det er den grensen vi ikke må bryte.

- Våre strenge tiltak har medført lavere smitte. Og tallene ser mer og mer lovende ut, men det er for tidlig å senke skuldrene. Smitten er fortsatt på et altfor høyt nivå både i Vennesla, men ikke minst i regionen. Vi går gradvis mot bedre tider, men det er fremdeles en veldig kort veg til en mye verre situasjon, sier Dalane.

Fredag morgen var Vennesla nede i 335 pr 100.000 innbyggere. Kristiansand har nå passert oss og er på 422. Lillesand er økende til 200. I sum er situasjonen fortsatt ustabil og alvorlig. Det skal svært lite til før vi får ukontrollert økning. Fredag er det også meldt om et større utbrudd i forbindelse med en moské i Krstiansand. Dette kommer i tillegg til smitten som er kommet ut fra russen. Dette vet vi ikke hvordan vil påvirke regionen de kommende dagene. Situasjonen i Kristiansand betyr at dere bør følge godt med i media og sjekke om det kommer ny info!

Følger fra dag til dag – håper på lettelser

- Dess flinkere alle er til å følge smittevernrådene, dess fortere kan vi normalisere situasjonen. Vi følger våre lokale  tiltak fra dag til dag, og vi håper at vi her i Vennesla kan lette noe på situasjonen for barn og unge i løpet av neste uke. Vi håper, sier Dalane.

Han minner samtidig om at det er i de yngste aldersgruppene smitten har vært sterkest de siste ukene. På bildet øverst i denne saken ser dere i tabellen øverst, smitten gjennom hele pandemien. Nederst de siste fire ukene. Der kan man se en markant økning i smitte for aldersgruppen 6-12 år og 13-19 år. Så ser også smitten høy ut for eldre aldersgrupper, men disse kolonnene har 20 år intervall, ikke seks.

Kommuneoverlegen berømmer innbyggerne i Vennesla kommune for godt samarbeid. Det er bare sammen vi kan slå ned smitten – og det er viktig at alle hører og følger opp våre faglige råd.

 Munnbind

Onsdag besluttet politikerne å tilby munnbind til kommunens butikker. Dette jobbes med. Fredag ble det levert munnbind til buttikkene som er medlemmer av Kjøp i Vennesla i Vennesla sentrum. Vi vil fortsette med å levere over helga. Samtidig legges det er lager av munnbind i Servicetorget der butikker selv kan hente ved behov.

Vi minner samtidig om: Alle må ha egne munnbind og butikker og forretninger kan tilby munnbind. Den kommunale ordningen er en ekstraordning til hjelp der munnbind er glemt. Det blir også svært viktig med antibac og smittevern der munnbindene deles ut.

Smittesituasjonen

Som nevnt over er det sykende smittetrend, men alvorlig situasjon. Fredag er det ved middagstider meldt ett nytt smittetilfelle. Det er heldigvis kjent smitteveg og personen var allerede i karantene.

Vaksine

Det kommer rekordmange 792 doser med vaksine i neste uke (uke 22). Detaljert info om dette kan dere lese mer om på vaksinesidene våre  Også informasjon i dagens VT og på facebook. Folkehelseinstituttet kommer også med en oppløftende prognose fredag. Fagfolkene i Oslo tror og regner med at alle borgere i Norge over 18 år er ferdig vaksinert innen 19. september.

Vi har en vaksientelefon der uteglemte kan melde seg. Nummeret står på vaksinesiden. Men det er viktig at ikke nummeret misbrukes. Kun uteglemte skal ringe inn. Hvis du må bytte time, kan du også ringe, men timebytte må være en helt siste utveg. Noen er utålmodige og vil høre når de får vaksine, vent på tur!  All ekstraringing belaster systemet unødvendig og bør ikke forekomme. 

Bra jobba!

Ordfører Nils Olav Larsen og varaordfører Eivind Drivenes avsluttet morgenens møte i kriseledelsen med å ønske god helg og takke. De takket kommunens smittesporere for stor innsats. Samme takk går til testsenteret og vaksinepersonell. Samtidig ønsker de å takke hele befolkningen for stor og god innsats. Vi  bør nikke og smile til hverandre bak munnbindene. Det er ikke unntakene vi skal fokusere på, men at de aller fleste av oss følger godt opp. Det er viktig. Og så skal vi heie på hverandre, sier Nils Olav og Eivind. Da går det bedere. God helg!