- Når vi gjør det vakkert rundt oss, blir folk stolte. Da blir det ikke hærverk, sier kunstner Anna Berthelsen.

Torsdag sitter hun pal på den kalde åpne plassen for å pakke de mange tusen steinene ned i kasser. Barnehagerådgiver Bess Tormodsæther følger deretter med hoggjern for å fjerne lim.

Begge er overveldet over hvordan «Lekende Vitaminer» har skapt entusiasme og kunstforståelse både blant kommunens mange barnehagebarn og befolkningen generelt.

- Takk. Tusen takk! Vi må takke alle som har bidratt og vært beskyttere for dette prosjektet. Det har gått fantastisk bra, sier Tormodsæther.

bess fjerner lim

Sentral, fast plassering

Nå er planen å gjøre «Lekende vitaminer» til en fast kunstinstallasjon på et sentralt sted i Sentrum. Anna og Bess vil ikke røpe for mye ennå. Søknader om økonomisk støtte er sendt til næringslivet. Planen er å bore hull i hver eneste stein og henge dem opp på vaiere, sammen med noen flotte klumper aluminium fra Hydro Vigeland. Det er jo 400 år siden industrien startet på Vikeland i år.

Anna Berthelsen er blitt mer og mer glad i begrepet «I begynnelsen var elva» etter at hun kom til Vennesla med kunstprosjektet sitt.

En av tingene de to kvinnene mener vi skal ta med oss fra «Lekende vitaminer» er nettopp identitetsfølelsen som kunst skaper. Man blir stolte og fornøyde av kunst og av estetikk.

- Vi erfarer det mange steder. Når man skaper ting og gjør noe med områder, forsvinner hærverk. Kunsten kan ha stor betydning for hvordan folk opplever sitt nærmiljø, sier Anna Berthelsen.

Om få uker håper Anna og Bess at finansiering er på plass og "Lekende Vitaminer" har fast plassering. Og da kommer jo fort spørsmålet: Hva skal være neste store kunstprosjekt i barnehage eller skole?