- Vi kan ikke trylle, men vi kan hjelpe å sortere litt. Noen trenger bare å få snakket om det og å få ut litt steam, sier fagleder Hilde Voreland.

982 99 775

982 99776

De to telefonnummerne kan du bruke hvis du trenger en familieveileder å snakke med. Dette er et lavterskeltilbud til barn, unge og familier som opplever litt tøffere tider enn normalt.

- Er det mange som sliter ekstra grunnet korona-krisen?

- Både ja og nei, det varierer veldig. Mange opplever gode erfaringer ved å være mye sammen og slippe tidsklemma. Noen barn sliter med skolemiljøet og opplever det godt å være hjemme. Andre sliter med hjemmesituasjonen, og for dem har skolen vært som et fristed, forteller Voreland.

Den største gruppen, fortsetter hun, er de som har det greit både hjemme og på skolen, men som i disse dager opplever noe ekstra stress fordi både mor og far har hjemmekontor og det kan bli litt tett. I mange familier er det også tøffe tider med permittering og økonomisk bekymring

Hun er opptatt av ordene romslig og tålmodig. Akkurat nå er det viktig å vise litt mer tålmodighet enn vanlig.

- Når et barn har en utagerende adferd, skyldes det noe. Adferd er språk. Hvis vi voksne orker å ta oss tid til å finne følelsen som ligger bak, kan mye positivt skje. Men så kan stresset komme i vegen for dette. Og da kan det bli vel høy temperatur i familien, sier Voreland.

- Det kan være lurt å velge sine kamper med omhu i disse dager. I alle fall ikke ta alle. Dette er ikke tiden for å være like streng på datatid som ellers, for eksempel, sier Voreland.

- Når stresset tar overhånd, kan det være godt bare å snakke med noen. Da er vi der for å hjelpe, sier Hilde Voreland.

Så langt i år har familieveilederne ved familiesenteret hatt kontakt med 145 barn og unge eller deres foreldre i Vennesla.