53-åringen tar imot på kontoret i Kulturhuset fredag formiddag. Fredag ettermiddag starter Kulturuka med syrisk aften på Måneglytt. Over 40 arrangementer vil foregå fram til neste søndag.

- Det er like fantastisk hvert år. Det bobler. Vennesla har så mye flott å by på. Det er fantastisk bredde og mye forskjellig. I år er vi mer opptatt av inkludering enn noen gang. Vi må sørge for at ingen faller utenfor…

Som vanlig må kulturrådgiver Tove Linda Høgstøl avbrytes lett for at vi skal komme videre. Hun snakker seg fort varm. Spesielt når noe engasjerer. Og det gjør kultur.

Kulturens egenverdi

- Kultur har egenverdi. Kultur og næringsliv handler om å tjene penger. Kultur og forebygging handler om helse. Vi må aldri glemme at kultur er viktig i seg selv. Vi trenger opplevelser, påminnelser, noe å stå på. Noe å gå på. Noe å lære av og utvikle oss gjennom, sier Høgstøl.

Hun kom til Vennesla som avdelingsleder for kultur i 1991. 27 år senere har hun på et vis samme jobben, selv om mye er forskjellig. Tove Linda steller med Kulturuka, hun har ansvar for 17. maiarrangementet i Vennesla, for progammet i Kulturhuset, den kulturelle spaserstokken, den kulturelle skolesekken og den kulturelle sandkassa.

- Sandkassa er vi spesielt gode på i Vennesla. Vi har et bedre kulturelt tilbud i barnehagene enn de fleste andre kommuner.

- Hvor mange arrangementer er du på i løpet av ett år?

- Aner ikke. Veldig mange. Men det er kjempegøy.

Ballongloven

- Er du kreativ eller systematisk?

- Er det en motsetning? Jeg er redd for å stivne. Det må skje noe. Hvis du hiver opp femti ballonger, får du kanskje tak i fem. Det blir kanskje noe av to av dem. Hadde du ikke kastet opp femti, hadde ingenting skjedd. Joda, jeg kan sikkert vært krevende og av og til tar jeg plass. Men vi skal jo få noe til, smiler Høgstøl.

Noen vil kanskje si hun kan være dominerende og til og med litt sta. Det har vært noen konflikter både rundt gudstjenester på 17. mai, drilljenter og når diverse konserter skal foregå.

- Ja da, men av og til må vi forsøke å skape utvikling. Å flytte gudstjenestene til etter arrangementet var lurt. Da får alle muligheten til å få det som de vil. Vi kommer ikke langt hvis vi aldri skal stå i en konflikt. Det viktige er at vi løser dem, går videre og får nye ting til.

Og så er det noe med at den som har mange ballonger i lufta ikke alltid rekker å informere alle til riktig tid om alt mulig. Da kan misforstålser oppstå.

Tove Linda Høgstøl rakk fire barn på seks år. Hun har hatt permisjon i syv av de 27 årene hun har jobbet i Vennesla.

- Du jobber mye?

- Et år hadde jeg 22 uker avspasering opparbeidet allerede i august. Sånn er det ikke lenger. Jeg har lært meg å ta lang sommerferie.

Hun har allerede hatt første møte i 17.maikomiteen for å planlegge Grunnlovsdagen utgave 2019. Komiteen får ekstra mye å gjøre i år, siden Idrettsplassen er under ombygging. Plassen er lovet ferdig 12. mai, men det våger ikke Høgstøl stole på. Derfor vil hun også jobbe fram ett plan B-arrangement.

Tove Linda Høgstøl er et menneske man ikke stiller seg likegyldig til. Slike mennesker får ting til å skje. De skaper noe. Hun er en kulturell virvelvind.

- Det er slutt på den tiden da folk hadde det roligere i kommunen enn andre steder. Kommunen er full av folk som brenner for noe og vil noe og som står på for å utvikle Vennesla, sier Høgstøl.

Øvelsesrom

- Og hvis du fikk bestemme over Vennesla kommune en hel dag, hva ville du gjort da?

- Da ville jeg ha ordnet mye bedre øvingslokaler for kulturskole og lag og foreninger. Vi har landets vakreste kulturhus, men ikke landets mest praktiske. Vi bygde et bibliotek. Vi trenger lager, øvelsesrom og masse annet.

- Hvem får kulturprisen?

- Kulturkvelden har ikke jeg ansvaret for. Jeg vet navnet, og det er en svært verdig vinner. Svaret kommer 2. november, sier Tove Linda.

I mellomtiden bør du finne minst ett arrangement under Kulturuka. Programmet kan du lese under.

kulturuka.url