Det var snart 17. mai igjen. Brent gummi på stadig nye veger i Øvrebø-området. Naboer som ikke fikk sove. Skulle «ronda» kjøres i år også? Konflikten mellom «rånegjengen» og ulike innbyggere økte og økte.

På Herredshuset snakket fagfolk sammen. Skole, politi, og en rekke enheter. Hva gjør vi nå som konfliktnivået øker?

Ordfører Nils Olav Larsen ble orientert om situasjonen og bestemte seg for å møte ungdommen og snakke direkte med med. Han stilte flere kvelder på møter med de unge. Det gjorde også andre politikere – og fagfolk.  De hadde flere møter for å se hverandre i øynene og ta hverandre på alvor.

råne2

Gruppe

Samtalene førte til dannelsen av ei gruppe. I den sitter fire ungdommer sitter sammen med ildsjeler i Øvrebø og en rekke fra kommunen, fagfolk som SLT-koordinator, ansatte fra Moonlight og Nullvisjonen. Politikerne John Helge Austgulen og Martin Engamo fra kommunestyret har også vært med.  Politiet er også med. Målet er kulturendring gjennom dialog.

Tomas Bakkane er en av ungdommene i gruppa. Han synes det er flott at kommuneledelsen tok ungdommen på alvor.

- Det har vært helt topp å snakke sammen og bli møtt med respekt. Denne uka hadde vi første synlige resultat av arbeidet. Denne ryddeaksjonen er bare begynnelsen, sier Tomas.

Han liker for øvrig ikke ordet «rånegjeng». Han synes «bilglad ungdom» er bedre.

Ordfører Nils Olav Larsen sier dette:

-Dialog må til for å få felles forståelse. Jeg møtte knakende kjekk ungdom, men vi måtte snakke om denne bilkjøringen og at andre kanskje så litt annerledes på den enn de selv gjorde. Jeg holder fortsatt tett kontakt med ungdommene og sammen skal vi få til mer, sier han.

råne1

Vil ha eget verksted

Nå håper ungdommene de kan få et hus/verksted hvor de kan ha det greit, drikke cola og tenke bil. Tomas Bakkane sier han gleder seg til å jobbe videre med dette i den store gruppa.

-Vi vil kjøre bil og ha det moro. Når de voksne ikke snakker seriøst til oss, kan ting skje. Det er ikke all kjøringen som kan forsvares. Siden vi begynte å snakke sammen ordentlig, føler jeg alt er kommet inn i et mye bedre spor, sier Bakkan.

En som er mektig imponert er kommunestyre-politiker  og gruppedeltaker John Helge Austgulen. 15 ungdommer og cirka ti voksne på dugnaden ved Dalehefte tidligere i uka.

-Vi inviterte via Facebook – og nå tok ungdommen selv ansvar. De ryddet mye mer enn de selv har rota. Vi fant for eksempel tre ødelagte gressklippere, forteller Austgulen.

råne 4

To lass søppel

Totalt ble det to svære lass på to traktorhengere. Alt er levert til Støleheia og Enhet for park- og idrett tok regninga for å levere.

 

Det har vært mye oppmerksomhet rundt en videofilm med en Volvo som kjører rett gjennom ei campingvogn. Den ødelagte campingvogna sto ved Dalehefte.

råne 3

Grønn urban samskaping!

Det snakkes mye om samskaping og grønn urban bygd i Vennesla kommune. Begge disse store temaene har øvrebø-ungdommen nå blitt rene  forbilder for. Ryddeaksjonen denne uken er et godt eksempel på god miljøoppførsel, men også på hvilke krefter som utløses når man skaper sammen og gir hverandre innflytelse.

- Vi har hatt mange konflikter rundt bilkjøring. Nå holder vi på med å endre kulturen, fordi vi snakker sammen. Vi lytter til hverandre – og finner løsninger. Arbeidet i gruppa fortsetter, sier Austgulen.

Tomas Bakkane føler også at ting er mye greiere enn før:

- Det har jo vært en del kjøring som har vært villere og mer ulovlig enn greit er, men sannelig var det noen på «andre siden» som ikke forsto oss heller. Det skjer noe når man blir snakka seriøst med og møtt med respekt, sier Tomas Bakkane.