Veldig moro

Når eldre menn skyter med gevær i kjelleren på Hægelandsheimen, går ikke alarmen. Det er sånn det skal være.

­- Veldig moro. Fint å ha noe å gjøre, sier både 92 år gamle Karl Enoksen og 91 år gamle Gunnar Hansen.

Karl Eniksen sikter

Annenhver tirsdag

Annenhver tirsdag triller de ned i kjelleren på Hægelandsheimen sammen med en del andre mannfolk. Inne i et tilfluktsrom ligger skytebanen som det lokale skytterlaget bygde på dugnad da sykehjemmet utvidet i 1989.

Tirsdag ventet Per Stallemo og Kåre Koland på at de godt voksne skytterne skulle komme. Det samme gjorde Frivilligsentralens leder Kari Irene Godtfredsen.  Mange frivillige er i sving for å skape trivsel for de eldre.

Neida, tuster ikke

Vi må ta med historien om de pårørende som lurte på om faren deres hadde begynt å tuste. Han fortalte om at han fikk utdelt gevær og drev og skjøt i kjelleren på heimen. Da kunne heimens personale berolige:  «Neida, han tuster ikke, det er sant at vi har en del skyting i kjelleren»

Gunnar og Karl skyter i en times tid. Begge treffer godt – faktisk meget godt!

Gunnar Hansen mener han har en dårlig dag fordi han forstyrres av fotograferingen. Han bedyrer at han skyter bedre til vanlig.

Drikker kaffe etter skyting

Eldreministeren skryter

Helt inn til eldreministerens kontor i Oslo har ryktene om skyting i kjelleren på Hægelandsheimen havnet. Åse Michaelsen synes det er spesielt flott at Hægelandsheimen utvikler aktivitetstilbud for menn.

- Dette bidrar til å skape godt felleskap og samhold, samt at det kan være et godt tiltak for å forebygge ensomhet spesielt blant menn, sier hun.

Enhetsleder Anita Åsan sier det er mange aktiviteter for de 30 beboerne på Hægelandsheimen og i omsorgsleilighetene,  både kaffekos, sangkvelder, håndarbeid og mye. Men eldre menn trives ikke alltid med det. Derfor har de skytekveldene.  Mennene har også et bålpannetreff utenfor hvor de koser seg.

Rullekake

I skytehallen kommer rullekake med krem og kaffe på bordet.  Gunnar Hansen synes han har fortjent det etter skytingen. Praten går og mannfolkene skrøner og koser seg.

Hægelandsheimen, som betyr så mye for lokalsamfunnet, fyller forresten femti år i år. Det skal feires med stor fest i mai.