- Hadde alt vi vet om trening og kosthold vært en tablett, hadde alle tatt den hver morgen og vi hadde alle vært mye sunnere. For mange er det overveldende å komme i gang med fysisk aktivitet. Men husk at alt er bedre enn ingenting. Du skal ikke ta trappa så mange ganger før du merker at den blir mye lettere og helsegevinsten er stor. 

Eirin Merete Ueland er frisklivskoordinator og fysioterapeut i Vennesla kommune og hun er klar til å bistå alle som strever med livsstilproblemer og lav fysisk aktivitet.

- Den enkelte må selv gjør valgene sine, men jeg kan bistå og jeg kan hjelpe med råd, veiledning og litt treningsopplegg. Og så kan jeg informere om hvor du kan finne det du trenger av støtte og hjelp for å komme i gang med en litt bedre livsstil, forteller hun.

Hun understreker også den store sammenhengen mellom god psykisk helse og fysisk aktivitetet. Kroppen er laget for aktivitet og vi oppnår en annen balanse i livet når vi er aktive. 

Nytt tilbud på Idrettsplassen

16. august er hun i gang på Idrettsplassen. Hver tirsdag og torsdag fra klokka 14.00 til 15.00 blir det treningsopplegg – helt gratis. Alle mellom 18 og 67 som trenger et puff for å komme i gang med trening, kan komme. Du må ringe Eirin først og sette deg på liste.

Frisklivskoordinatoren nås på telefon: 992 67 807

- Målet er at vi blir rundt 10,15 i begynnelsen. Drømmen er at vi blir så mange at vi må dele i flere grupper. Vi skal ikke konkurrere med treningssentrene, men vi skal ha opplegg tilpasset den enkelte. Dette er primært for de som aldri ville meldt seg inn i et treningssenter, forteller Eirin.

Treningen blir variert. Det handler om gåing ller jogging på banen, kanskje noen litt tøffere turer opp bakken i Askedalen. vi prøver også på noen intervaller og noe styrketrening basert på egen kroppsvekt, kanskje også med litt enkelt utstyr.  Kort sagt moderat og grei trening.

- Det er en enorm helseeffekt for dem som går fra ingen litt fysisk aktivitet. Og det er derfor jeg er så opptatt av å gå trapper, gå en tur og så videre. Det er noe de fleste kan få til, sier hun.

Bekymret for de unge

Når politikerne snakker om kortreist bygd og sykkel- og gangveger for å få ned biltrafikken, tenker Eirin på helseeffekt. Venndølene hadde blitt betydelig friskere av å gå og sykle mer.

- De som er eldre i dag har ofte hatt fysisk aktive liv. Etter hvert kommer eldrebølgen. Dagens unge er mye mindre aktive enn før – og mange har null aktivitet. Jeg er rett og slett litt bekymret, sier hun.

Eirin Merete Ueland minner om de nasjonale helserådene. Hvis du greier 150 minutter moderat fysisk aktivitet pr. uke, eller 75 minutter mer intensiv aktivitet, er du innenfor anbefalingene.

Eirin Merete Ueland jobber 40 prosent med friskliv-koordinering og 60 prosent som fysioterapeut og rehabilitering i Vennesla kommune.

- Sammen med ergoterapeut er jeg korttidsavdelingen på Venneslaheimen eller hjemme hos folk. Ofte handler det om opptrening etter sykehusopphold. Det er ganske fantastisk å se hvor lite som skal til for å få mennesker tilbake til ganske aktive liv, sier hun.

Aldri for gammel!

«Nei, nå er jeg for gammel….» Den setningen vil ikke Eirin godta. Hun ser i jobben sin at all trening hjelper i alle aldre.

- I rehabiliteringsteamet ser vi det ofte. Mange tror de ikke vil klare seg selv mer, men det gjør de. For noen handler det om å greie å stelle seg selv. For andre handler det om å greie å bo hjemme noen år til etter et fall eller brudd. Det er veldig givende å se hvor mye livskvalitet og verdighet som kommer av litt trening og aktivitet, sier Eirin.

Hun trives svært godt som fysioterapeut, et yrke hun valgte etter selv å ha blitt skadet.

- Jeg fikk en skade da jeg drev med fotball. Under opptreningen fikk jeg god hjelp av fysioterapeut og jeg ble veldig interessert i faget i valgte å utdanne meg den vegen, sier Eirin, som bor på Justvik, men kjører bil til og fra jobb i Vennesla.

- Åleværvegen er skummel i rushtiden. Jeg skulle veldig gjerne syklet til og fra jobb, men jeg tør ikke, og det blir for langt å sykle sykkelvegene helt rundt, sier Eirin som nå først og fremst gleder seg til å komme i gang med treningsgruppa på Idrettsplassen.