- Vi er i ei hengemyr med mye smitte nå, tallet 560 smittede pr 100.000 innbyggere er veldig høyt. Det er aldri lurt å bli stående i ei hengemyr. Vi må komme oss inn på tørt land. Og det får vi til - hvis vi samarbeider, sier ordfører Nils Olav Larsen etter onsdagens møte i kriseledelsen.

Det er tre nye smittetilfeller onsdag. Alle er i karantene fra før og i kjente sirkler. De seks smittetilfellene i russen tilhører samme russebuss. Mange russ har testet negativt. Det er mange tester igjen som skal analyseres. Vi må bare håpe det beste. Russen har vist en formidabel samarbeidsvilje de siste dagene - og stor evne til å hjelpe med smittesporing.

Hjelpe hverandre

Og det aller beste vil skje hvis alle følger smittevernrådene. Så vanskelig. Så enkelt. Vi kan bare hjelpe hverandre til å være gode. Mange av oss begynner å bli leie og dermed er lunta litt kortere. Det kommer vi lite veg med. Vi må bare hjelpe hverandre.

For eksempel vil mange være ute de kommende dagene. Ungdom har en tendens til å sitte tett når de er ute og har lite å gjøre. Da hjelper vi dem til å holde avstand. 

  • Vi holder svømmehallen åpen. Kommuneoverlegen sier at smittefaren der er svært liten når smittevernrådene følges, og noe skal de unge ha av lyspunkter. DEt settes inn ekstra personell-
  • Kinoen er også åpen. Der er det nok av plass mellom gjestene.
  • Vi stenger alle aktiviteter for Moonlight til 21. mai.
  • Ressursen stenger sine aktiviteter.
  • Hjørnet stenger sine aktiviter. Det blir kun tiltak for enkeltpersoner.
  • Vi minner om forskrifte som er innført: Forbud mot å ha besøk av mer enn fem hjemme.

LES MER OM REGLENE HER

Store tall og stor innsats

Vaktene på testsenteret i Holtet har altså testet 1860 personer siste syv dager. Personalet ved teststasjonen gjør en kjempejobb - uten pauser. Vi kjører doble vakter ut mai, og alle som er spurt svarer ja - noen sier ja til doble vakter.

350 er i karantene og 53 i isolasjon. Kun en person over 50 er isolasjon.(kommunen ringer og følger daglig opp de over 50 i isolasjon) De fleste smittede er nå yngre. I skrivende øyeblikk er ingen alvorlig syke.

  • Det blir karantene for rundt 40 elever og ansatte ved Vennesla videregående skole. Rektor satte mange i forebyggende karantene da smitten i russen ble kjent. Det ser ut som dette har virket godt. 
  • Det blir også karantene for en klasse på andre trinn, pluss noe SFO, ved Moseidmoen skole. Alle foreldre/foresatte er informert. Dette dreier seg om cirka 30 personer. Det blir testing torsdag. 

"Vi står an av", sier de i nord. Det kommer vi også til å gjøre. Vi har mye smitte i bygda nå, men kriseledelsen er optimistisk. Vi regner med at hver eneste venndøl, øredøl og hægedøl og innbygger til gjøre sitt til å få vekk smitten - og nå kommer noen stille dager. Vi oppfordrer alle til å slappe av hjemme, samle krefter. Vi kan slå ned smitten bare med å være i ro, vet dere!

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane har alltid hatt mål om at når smitten kommer til Vennesla, kommer den for å dø ut. Denne gangen er det seigt, men vi får det til.

Nå er skoler og barnehager stengt noen dager, grunnet høytid. Mange er bekymret for skolen. Nå trenger vi ikke tenke på det før over helga. De kommende dagene skal vi feire Eid, 17. mai og kose oss. Vi skal bare gjøre det innenfor smitterådene. 

Det vi kan gjøre noe med

Bekymring kan være både aktiviserende og passiviserende. En god regel er å konsentrere om det man kan gjøre noe med. Det man ikke kan gjøre noe med, trenger ikke fokus. Det tapper oss bare.

- Mange jobber natt og dag nå. Vi har mye å takke mange for. Det beste vi andre kan gjøre er å følge rådene og gjøre vårt. Ha en flott helg, sier varaordfører Eivind Drivenes.