-Jeg vil bruke ordene ansvar og plikt. Nå er det vår plikt å opptre slik at Vennesla unngår smitte – vi må ta ansvar og følge de klare og dramatiske rådene vi har fått fra nasjonale myndigheter, sier ordføreren.

Norge har to uker på seg. Får vi ikke slått ned smitten til da, kan den komme ut av kontroll.  Vennesla er i samme situasjonen. Denne sjansen får vi ikke igjen – nå gjelder det, sier ordføreren.

INFORMATION IN DIFFERENT LANGUAGES

Vennesla i en heldig situasjon

Det er fortsatt ikke nye smittetilfeller i Vennesla denne uken. Det er registrert ett nytt denne uken, men det handler om en arbeider i en bedrift som er registrert i Vennesla. Arbeideren har aldri vært i Vennesla.

Vennesla er i en spesielt heldig situasjon. Derfor kan skoler, barnehager og det meste drives akkurat som før – inntil videre.

Vennesla følger selvsagt opp nasjonale råd og forskrifter. Foreløpig trenger vi ikke spesielle lokale tiltak utover disse. Vi vil informere øyeblikkelig hvis smittesituasjonen endrer seg og Vennesla må innføre egne lokale regler

VENNESLA LEGESENTER

BESTILLE TEST HER

Må orke!

Vi kjenner alle hvor tungt det er å få beskjed om nesten ikke å treffe andre. Orker vi dette? Orker vi å ta inn informasjonen vi får? Begynner vi å bli slitne og lei?

Det er bare ett svar: Vi må ikke begynne å gi blaffen. Hvis ikke vi orker å gjennomføre de nye, strenge smittetiltakene, kommer smitten. Og det er en mye verre situasjon.

Vi ønsker at barnehager, skoler og butikker og bedrifter holdes åpne, slik at folk beholder jobb og inntekt. Vi ønsker at det går greit med våre eldre. Vi ønsker at vi kan treffe våre kjære i jula. Vi ønsker ikke at vi hverken lokalt eller nasjonalt skal miste kontrollen på smitten.

Varaordfører Eivind Drivenes og ordfører Nils Olav Larsen sa det slik på fredagens møte i kriseledelsen:

-Vi har vært ufattelig heldige i Vennesla som nesten har unngått smitten helt. Det betyr også at vi har vært flinke. Folk har tatt ansvar. Smitten vil etter all sannsynlighet komme også til oss. Vi vet ikke hvor stort utbruddet blir. Men vi kan alle bidra til å redusere risikoen ved å oppføre oss riktig. Vi vil appellere til alle om å hjelpe til så godt de kan.

MER INFO PÅ KOMMUNENS HJEMMESIDE

 

Litt mer om reglene og rådene

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane sier det er svært viktig at vi begrenser den sosiale kontakten i tråd med nasjonale regler. Vi skal holdes oss hjemme, redusere antall nærkontakter til et minimum og rett og slett treffe færre folk.

Han råder oss til å møtes ute. Gjerne gå tur sammen, i stedet for å sitte rundt kaffebordet inne. Dette er også i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Det er godt for folkehelsen med en viss sosial kontakt, men ute er smitterisikoen langt lavere enn inne.

På hjemmesiden til Vennesla kommune finner du nærmere oversikt over alle reglene og anbefalingene fra nasjonalt hold. Vi gjentar noen av dem her.

  • Hjemme kan du ha inntil fem gjester. Hvis det er snakk om én familie på flere enn fem, godtas dette også.
  • Private sammenkomster og arrangementer utenfor hjemmet, kan maksimalt ha 20 deltakere.
  • Andre arrangementer kan ha 50 deltakere, inntil 200 deltakere hvis setene er fastmonterte.

Men hva er en privat sammenkomst og hva er et arrangement?  En tommelfingerregel kan være slik: Seminaret på jobb kan ha 50 deltakere, men hvis det glir over i et sosialt treff, er grensen maks 20.

Helseminister Bent Høie har opplyst at 50 mennesker kan treffes til kurs og seminarer, men hvis det serveres alkohol kan man bare være 20. Alkoholregelen er innført for å unngå full stopp i seminarer og kurs osv.

Det er viktig å understreke at konserter, forestillinger og kulturarrangementer, fortsatt kan ha 50 frammøtte – også når det serveres alkohol.

Kun det helt nødvendige

Helseminister og helsemyndighetene har bedt om at vi reduserer antallet private sammenkomster og sosiale tilstelninger til et minimum. Minnestund etter begravelse eller bryllup anses som en god grunn til å ha en privat sammenkomst.

- Det handler om nytten og alvoret. Vi bør begrense oss til arrangementer som er helt nødvendige, sier kommuneoverlege Dalane.

Nyttige linker med mer info