Første mandag i desember er alltid Renholdernes dag.

Det er mange som har stått på og gjort en enorm innsats fra Norge stengte ned 12. mars 2020 og til fra. Renholderne er likevel i en egen divisjon. I det stille, ofte grytidlig om morgenen er de på plass for å gjøre klart for alle oss andre i kommunen.

Forsterket renhold, heter det i rutinene. Det er ikke måte på hvor mange liter spesialsåpe og desinfeksjonsmidler som er gnidd på håndtak, dørstolper, rekkverk, gulv og alle mulige andre steder. Og det er ikke måte på hvor mange ekstrarunder som er gått.

På sykehjem, skoler og barnehager har de vasket og gnidd flere ganger om dagen – og etter helt nye rutiner. Og da noen tenkte de kunne ta litt ekstra fri i juli, valgte kommunen å holde svømmehallen åpen hver eneste dag av hensyn til barn og unge. Dermed måtte ferieplaner også endres.

Mange har byttet arbeidssted for å hjelpe til. Mange har endret turnus og sagt nei til fridager. Til nå har det ikke vært nei fra noen.

Vi har ekstremt mye å takke renholderne for. Uten dem hadde smittesituasjonen sett helt annerledes ut i mange kommunale enheter.

Mandag, på Renholdernes dag, samlet kommunen og fagforeningen sine dyktige renholdere. Det ble foredrag, takketale, et lite gavekort på 200 kroner til hver og bløtkake.

Renholdernes dag markeres alltid første mandag i desember. Det er Fagforbundet som markerer dagen.

- Jeg er stolt av dette laget. Vi er gode, sier renholdsleder Wenche Haddeland.

Etter kake måtte vi jo ha bilde. I år måtte det bli med Julekula!