- Mange frykter teknologi, og eldre er kanskje ekstra usikre. Derfor lager vi messe for å fortelle om mulighetene, vise fram en del utstyr og rett og slett informere, sier digitaliseringsrådgiver i seksjon helse og omsorg i Vennesla kommune, Elisabeth Jeppestøl Abusland.

Tone Bye skal holde foredrag.
Tone Bye skal holde foredrag.

Fyrverkeri av et foredrag

Fra Pensjonistforbundet kommer foredrag-fyrverkeriet Tone Bye. Hun har de siste årene holdt over tusen foredrag om at teknologien ikke er farlig, men en hjelper. Vel å merke hvis vi bruker det rett.

- Folk må ikke være redde fordi de ikke kan utstyret. Det er kommunen som skal kunne det. Vi må lære oss at digitaliseringen kan gi oss bedre liv, mer trygghet og bedre mestring, sier hun.

Hun nevner eksempelet med en eldre person som ikke kan ut fordi huset mangler heis. I våre dager finnes trapperullator som kan brukes.

- Eller føner på veggen eller toalett som vasker deg. Slik ting er ikke farlig eller kaldt. Slike ting kan hjelpe deg å bo hjemme lenger, slik at du kan leve det livet du ønsker å leve, sier Bye.

Hun lover et forrykende foredrag i Kulturhuset om å mestre eget liv og å forbedre seg på alderdommen.  Jakten på det «digge»livet, har hun som overskrift.

Teknologien skal hjelpe oss

Elisabeth Jeppestøl Abusland forstår at mange kan bli litt skremt når det snakkes om digitalisering og roboter i eldreomsorgen.

- Teknologien skal hjelpe oss til å drive bedre omsorg og gi bedre hjelp. Tenk deg en sensor i senga. Da slipper vi å sjekke om folk sover. Vi kan bruke tid på de som trenger oss, sier hun.

Det handler også om å forberede seg på egen alderdom. Derfor er overskriften for messa «Ansvar for eget liv». Mange selger hus og kjøper leilighet når de blir eldre. Kanskje det bør bli like naturlig å sjekke markedet for teknologiske hjelpemidler?

Programmet
Programmet

5. september klokka 12.00

På teknologimessa i Kulturhuset 5. september mellom klokka 12 og 16 vil en rekke utstillere vise forskjellig teknisk utstyr. Alt fra sykesenger til telefonsystemer, medisindispensere og mye mer. Tone Bye holder sitt foredrag i kinosalen og du kan treffe folk fra leverandører og kommunen.

- Jeg oppfordrer folk til å komme. Det kommer så utrolig mange muligheter nå. Vi må bruke digitaliseringen til å skape bedre omsorg og mer livskvalitet, sier Jeppestøl Abusland