De siste to årene har åtte innvandrere og ungdommer fått ei plattform å stå på av Helge Ståhl. Vaktmesteren har stålkontroll på medmenneskeligheten sin.

- Jeg er glad i mennesker. Det synes jeg alle skal være. Folk er ikke klar over hvilke ressurser og muligheter som finnes i de fleste av oss – hvis vi bare får lov å vise oss fram og få litt tillit, sier han.

Vi står i snekkerverkstedet i kjelleren på Venneslaheimen. Oppe på taket av gamlebygget står en eritreer og skuffer snø. Litt lenger inn i ganga er en lærling i full gang med noe. Syreren er ikke her i dag.

Om fordommer

- Altfor mange innvandrere  og ungdommer som sliter, møtes av fordommer. Jeg hadde en her for et par år siden. Han var så arbeidsom og flink at to firmaer etter hvert konkurrerte om å få tak i ham. Enormt dyktig, han måtte bare ha en plass å vise seg fram, forteller Helge Ståhl, som både jobber på Venneslaheimen og Kvarstein skole.

Den 49 år gamle vaktmesteren er uvanlig inkluderende i stilen. De siste to årene har han altså hatt hele åtte personer med seg på arbeidstrening. For tiden har han tre.

- Kollegene ler bare og sier «der kommer Helge med firmaet sitt», ler han.

-Mange vil hevde det er mye mas og heft og ekstraarbeid å ha med seg mennesker som verken kan norsk eller har jobb-erfaring rundt på arbeidsplassen?

- Jeg opplever det motsatt. Vi får gjort langt mere når vi er flere. Jeg har bare positiv erfaring, sier Ståhl og oppfordrer andre kommuner og private bedrifter om å følge Venneslas og hans eksempel.

Helge Ståhl

Livet er ikke ei rett slette

Ståhl sier alle mennesker trenger et sosialt nettverk, en plass å vise seg fram og en plass å lære.

- Livet er ikke ei rett slette for noen av oss. Det går litt opp og ned. Noen trenger litt hjelp til å vise seg selv og andre hva de kan. Vi må gi dem en sjanse til å bygge litt selvtillit, sier han.

Ståhl kommer fra et hjem i Heptekjerr hvor han etter hvert fikk både åtte og ni søsken. Foreldrene hadde mange fosterbarn i sin omsorg. Han mener han lærte noe viktig hjemme.

- Det var en topp oppvekst. Hvert eneste menneske har muligheter og evner. Noen trenger litt tryggere rammer og litt mer hjelp for å få fram det beste i seg.  forteller Ståhl.

Se muligheten i folk

Han avviser at han er mer tålmodig og snillere enn andre.

- Nei da, men jeg ser mulighetene i folk. Som sagt, vi får gjort mye mer når vi er flere. Når man kommer tett på mennesker, får man et litt annet inntrykk. En fra Syria viste bilder av hjemmet sitt. Nydelig hus. Nå er det ei steinrøys. Han sa: Jeg skal aldri tilbake til redselen og angsten. Han trengte litt hjelp til å bli trygg på folk i Norge. Vi glemmer nok for ofte traumene folk bærer på, sier Ståhl.

Noen trenger litt tid på å leve normale liv i Norge. Noen trenger tid på å bli trygge, rett og slett. Han har hatt folk i arbeidstrening, både norske og utenlandske, som har nok med å komme og være noen timer. Andre jobber for fullt fra første stund.

- Jeg har hatt folk innom her som jeg ikke trodde vil løsne opp. Etter ei stund viser det seg at kompetansen er stor og arbeidsviljen og evnen likeså. De måtte bare ha en plass å komme i gang.

 

Skryter av Vennesla kommune

Helge Ståhl bor på Kvarstein. Han jobbet i kommunen i mange år – før han begynte som snekker privat. Da opplevde han selv å gå på en smell. Både rygg og nakke og skuldre ville ikke mer.  Etter lang sykemelding, kom han tilbake i mer variert jobb igjen som vaktmester i Vennesla kommune.

- Det har vært fine 2,5 år. Du finner ikke bedre arbeidsplass.  Mange vil hakke på kommunen, men for et lag. Det er vi-følelse og alle drar i samme retning. Nei, jeg kan ikke ha det bedre, sier Helge Ståhl.

Når han ikke jobber, driver Helge Ståhl med jakt, fiske og dachs-oppdrett, selv om han innrømmer at det har blitt litt for få turer på heia i det siste.

Eritreeren ringer på mobilen. Han vil bare melde om at han er ferdig med snøen på taket og om spørre om det er noen andre oppgaver han skal gå i gang med.