- Jeg var ute på et spisested denne uka. Vennesla-ungdom satt tett sammen og det så ikke ut som smitte bekymret. Det går ikke! Sånn kan vi ikke ha det, særlig ikke nå som smitten øker rundt om i landet, sier ordfører Nils Olav Larsen.

Ordføreren synes det er imponerende at Vennesla har greid å holde smitten unna og nede i så stor grad. Men det øker rundt oss. Det øker i Norge og det øker i Europa. Det er ikke nå vi skal senke skuldrene. Det er nå vi skal heve vår personlige beredskap!

Vi har fortsatt tre smittede i Vennesla og noen flere i karantene. Smitten er så langt vi vet kjent og under kontroll, men risikoen for smitte er økende siden det foregår så mye rundt oss.

Ordfører Larsen gjør helseministerens ord til sine: - Vi skal stole på venner og familie. Men vi kan ikke stole på at alle vi kjenner er smittefrie. Vi må være forsiktig med nærkontakt. Vi må vaske hendene og holde avstand og vi må sørge for at vi og andre ikke havner i unødvendig risiko.

 

Innstendig bønn fra statsministeren

Siste døgn er det meldt om 270 nye smittede i Norge. Smitten beveger seg fra ungdom og opp i aldersgruppene, og det øker risikoen før dødsfall. 44 er i eøyeblikket på sykehus.

Det er høyeste smittenivå siden mars. Samtidig øker smitten nesten over hele Europa. Helsemyndighetene ber alle om å skjerpe inn smittevernreglene. Alle må bidra!

Statsminister Erna Solberg hadde fredag en innstendig bønn til alle: «Hold meteren, vask hendene og vær hjemme når du er syk. Det er ditt ansvar og det må du ta!»

Statsministeren varsler at november kan bli/vil bli en tøff måned for oss. Vi må gjennom noen uker med flere tiltak og strammere smitteregime hvis vi skal sikre en god jul hvor vi kan feire med våre kjære. Vi må ta et krafttak nå for å få en mest mulig normal jul.

Regjeringen kommer med innskjerpinger i neste uke og signaliserer målrettede tiltak der smitten spres. Det nevnes selskaper og arrangementer.

Erna Solberg oppfordrer folk til å redusere antall kontakter med andre mennesker. Hvis du er i familieselskap en dag, på kafé neste dag og på arrangement om kvelden, har du truffet svært mange mulige smittekilder. Statsministeren ber folk ha færre kontakter mens vi venter på nye regler neste uke.

Influensavaksine kun til risikogrupper

Vennesla legesenter er i gang med influensavaksinering. Vanligvis møter folk opp om morgenen, og det har ført til helt fulle venterom. Derfor blir det endringer i år.

Alle fastlegene vil ha vaksine på kontoret. Pasienter som skal vaksineres, vil da få vaksine i sammenheng med vanlig timebestilling.

Andre pasienter må bestille egen time, og det er egen timebok for vaksine.

Det er i år kun personer i risikogrupper som får vaksine. Apotekene har også fått beskjed fra nasjonale myndigheter om kun å tilby til risikogrupper i år.

Riskogruppene er:

  • Gravide etter 12. uke
  • Alle over 65 år
  • Barn og voksne med diabetes 1 og 2.
  • Personer med kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt., kronisk nevrologisk sykdom eller skade,
  • Personer med nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (for eksempel kreft)
  • Personer med alvorlig fedme
  • Personer med annen alvorlig eller kronisk sykdom der influensa utgjør alvorlig risiko.
  • Ansatte i helse og omsorgtjenestene anbefales vaksinert.

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane sier årets vaksinering for influensa blir en fin test på vaksinesystemet som kommer når det blir klar en vaksine mot Covid-19. Den vaksinen kan komme utover neste år.

Helsedirektoratets informasjon om risikogrupper

Kulturuka - huske smittevernet

I Vennesla har vi ingen nye smittetilfeller utover de tre som er kjent fra før. I Vennesla er kulturuka i gang. Kriseledelsen i kommunen ber alle arrangører og deltakere ta ekstra runder for å påse at smittevernet følges. Skjenkestedene og arrangementer hvor det serveres alkohol vil bli ekstra kontrollert og fulgt med på framover.

Ledigheten synker fortsatt

Arbeidslesdigheten i Vennesla fortsetter nedover, men nå er nedgangen svak. I øyeblikket er 3,3 prosent av arbeidstokken helt ledige, mens 2,1 prosent er delvis ledige. Dette er nokså likt snittet for Agder. Det er på 3,3 prosent og 2,3 prosent. I Kristiansand er det 3,8 prosent helt ledige og 2,2 prosent delvis ledige. Det ble 96 færre arbeidsledige på Agder sist uke.