Jan-Øivind Salvesen med den nye vaskemaskinen.
Jan-Øivind Salvesen med den nye vaskemaskinen.

Den fikk neppe med seg «Gro og Kåre-debattene» i valgkampen i 1985, men det var omtrent da den kom til kjelleren på Herredshuset. Og i alle 38 årene siden har den putret og gått og virket som den skal.

- Den har vært utrolig god å ha, og ikke kom her og si at vi renholderne sløser, ler Hilde Urdal Almedal og Wenche Hadland, begge er ledere for renholderne.

Vi vil heller si det motsatte. Det er nesten i overkant dyktig å holde liv i en så stor vaskemaskin i 38 år. Det forteller noe om grundighet og det å være nøye. For i denne maskinen vaskes matter, mopper og filler. Tunge ting, altså. Dyktige renholdere har matet den akkurat passe i alle disse årene.

Det forteller også noe om å bruke ting opp. Ikke skifte bare for å skifte. Det er bærekraft i praksis. Hvorfor bytte ut noe som virker?

Fredag var det likevel slutt. Nå skal den gamle trofaste sliteren ut. En ny og mye mer moderne maskin er på plass.

- Jeg har aldri vært borte i maken, medgir forteller Jan-Øivind Salvesen fra Elektrofiks AS.

Han kan love en ny maskin som går stillere og som bruker mindre både vann og strøm, men som nok bruker lenger tid på hvert vaskeprogram.

- Jeg kan dessverre også love at den ikke vil holde i 38 år, sier Salvesen.

Vi aner ikke hva den gamle maskinen kostet. Den nye koster cirka 100.000 kroner. Den gamle var trolig langt dyrere – målt opp mot samtiden – enn den nye.

1985 var året som noen på Lillehammer bestemte seg for å søke om OL og året Norge endelig fikk laget en skikkelig spenningsfilm: «Orions belte»