Andre juledag var aktiviteten så stor at vi faktisk ikke greide å ha en løpende oppfølging av alle smittede. For seks smittede er arbeidet med smittesporing og kartlegging overført til i dag. Smittesporingskoordinator Bodil Bakken Domingos sier det jobbes svært godt i smittesporingsteamet, og at vi nå øker kapasiteten ytterligere på kveldstid for å holde unna.

Vennesla har aldri hatt over 30 smittede på ett døgn før. De 36 smittede er i alderen fra tre til 71 år. De aller fleste er i alderen 10 til 20 år og 30 til 40 år. Det er mistanke om omikron for ni smittede siste døgn. Det er noen få nye ungdomsskoleelever på tiende trinn som er smitta.

- Det gjøres en kjempejobb, og siste døgn oversteg vi faktisk kapasiteten til smittesporerne. Jeg vil oppfordre folk om å laste ned smittestopp-appen til mobiltelefonen sin. Den gjør kartleggingen mye lettere for hele støtteapparatet og den enkelte smittede, sier kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Bodil Bakken Domingos sier det er grunn til å skryte av innbyggerne. Test-senter og smittesporere opplever at folk følger opp rådene om å teste seg ved symptomer og å holde seg hjemme. Dette er det aller viktigste i kampen mot smittespredning. Flere smittede har få nærkontakter og har gjort alt riktig før smittesporerne tar kontakt.

- De aller fleste gjør en flott egeninnsats, sier Bakken Domingos.

Samtidig må vi be om en viss tålmodighet. Hvis du ikke kommer fram på telefon til smittesporererne, ligger det mye informasjon, råd og veileding på kommunens hjemmesider. Vi forsøker også å ringe opp igjen, du trenger ikke ringe mange ganger. Alle som tester positivt på hurtigtest eller pcr-test ved testsenteret i Holtet, blir oppringt i etterkant.

Når vi ringer deg, er det viktig at du svarer eller ringer opp igjen. Har du fått en sms om at vi ønsker kontakt, må du ganske enkelt ringe oss tilbake. Det er noen svært få som tester positivt som vi aldri får tak i fordi de aldri ringer oss opp igjen.

Vi vil oppfordre folk til å følge smittevernrådene ekstra godt i dagene som kommer. Nå er mange tilbake på jobb. Det aller viktigste rådet er å bli hjemme når du har symptomer, og å teste seg. Vi må også huske å holde avstand og bruke munnbind.

Kommuneoverlege Dalane sier smitteøkningen i Vennesla nå begynner å likne den utviklingen som Folkehelseinstituttet har varslet kan komme med omikron. - Vi vet jo ikke fordelingen av omikron hos oss nå, men vi vil nå jobbe med å styrke og forbedre og om mulig forenkle smittesporingsarbeidet ytterligere. Som sagt bør folk laste ned Smittestopp-appen, sier Dalane.