-Nå kommer den helga hvor du skal gå på tur i den heia du alltid har sett fra stuevinduet, men aldri har vært i. Denne helga bør du finne de glemte stiene, sier Drivenes.

Han har med seg tursekk og kart over heia ovenfor Paulen. Fra Midt-Agder friluftsråd oppfordres det til turgåing, men at man ikke går i flokk til de mest populære toppene eller rutene. De bør man holde seg unna, slik at ikke det blir mange mennesker sammen.

Derfor stenger Tømmerrenna fra torsdag og inntil videre. Tømmerrenna er smal og folk passerer tett. Kommuneoverlegen har krevd stenging for å redusere smittefaren før ei helg hvor vi måtte regne med svært mange gående i området.

Ut å samle krefter

Ordføreren sier det er viktig å finne ting å glede seg over selv om vi er i en stor krise. Det er viktig å bruke kroppen og oppleve frisk vårluft. Han ber folk bruke helga til å lade batteriene i sola som er meldt..

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane er helt enig og oppfordrer til uteaktiviteter. Han sier det er viktig å ikke bli sittende inne hele tiden. Vi må tenke på andre ting enn korona, vi må oppleve, vi må samle krefter og vi må få litt frisk luft – men vi må ta forholdsregler!

- To meter avstand. Ikke være mange på en plass. Vaske hendene godt. God hostehygiene. Det er det viktige, sier Dalane.

skilt lekeplass

Forbud mot fotballkamper

Fotballplassene i Vennesla er nå forbudt for fotballkamp, og det kommer opp følgende informasjon på balløkkene:

"I medhold av lov om smittevern paragraf 4.1 har kommuneoverlegen på grunn av koronapandemien fattet vedtak om at denne plassen fra og med 18.03.20 er stengt for fotballkamp.  Lek og sport som ikke krever nærkontakt er fint!  Husk god avstand til hverandre!"

Det er også laget egne plakater til lekeplassene (se bilde)

Dalane er opptatt av at barn og unge ikke må ha nærkontakt, og at voksne må passe på.

-Badminton er jo en fin aktivitet fordi man har avstand. Men da er fjærballen smittekilde. Bruk hansker eller antibac, sier Dalane.

Sikre hygiene på lekeplasser

Han ser ikke behov for å stenge lekeplasser og ball-løkker helt, men han ber foreldre ta med antibac og vaske hendene på barna godt.  Det er viktig at voksne har de små under oppsyn for å sikre avstand.

- Det er håndvask, ikke ta i ansiktet, avstand og hostehygiene som er det viktige. Barn og unge må oppleve og være aktivitet og de må kunne treffes, men de må passe på hygienen og avstanden, sier han. Kommunal desinfisering av lekeplasser tror han ikke særlig på. Det er mye viktigere at den enkelte vasker hendene ofte.

Barn i karantene skal ikke leke med andre barn eller være på lekeplass, men personer i karantene kan gjerne ut på tur. Folkehelseinstituttet oppfordrer folk i karantene til tur med en venn, men at man holder minst to meters avstand til andre.

Straffekonk, triksing og andre gode ideer

Straffekonk og triksing

Ordfører Larsen er sykkelentusiast og mener sykkeltur virkelig kan anbefales nå framover. Han oppfordrer også foreldre om å vise barna de gamle lekene. Hoppe paradis, for eksempel.

- Straffekonkurranse med fotball og triksekonkurranse er også flott, vel å merke hvis man passer på å ikke smitte via ballen, sier han.

Her er noen andre ideer til ting å finne på:

• Hoppe paradis
  • Hoppe strikk (langt nok strikk)
  • Kubbespill (hansker)
  • Klatre
  • Lage hinderløype
  • Fiske i fjorden
  • Skattejakt
  • Hoppe lengde
  • Lage pil og bue
  • Jobbe i hagen sammen.

- Hagearbeid er en veldig god idé. Jeg har hatt barna med i hagen de siste dagene. Vi er sammen, får frisk luft og får brukt kroppen litt. Men vi vasker oss selvsagt godt og holder avstand, sier Eivind Drivenes.