Kommuneoverlege Per Kjetil Dalene mener det nye testregimet blir svært viktig for smitteforebyggingen framover.

- Lenge var det mangel på testutstyr i Norge og liten laboratorie-kapasitet. Nå er begge deler på plass. Derfor vil vi oppfordre innbyggere som har symptomer som de tror kan være korona, om å komme å teste seg, sier Dalane.

Vil gi langt bedre oversikt

Under hele pandemien har cirka 200 venndøler blitt testet. Til nå har ni blitt bekreftet smittet, men vi vet det er mørketall.

- Vi fikk smittet nummer ti nå for en liten stund siden. Vedkommende er et typisk eksempel på en som fort kunne gått under radaren før, sier Dalane.

Den store fordelen med økt testing er at man vil få langt bedre oversikt over hvordan smitten utbrer seg i Vennesla – og vi vil få helt andre muligheter til å plassere «riktige personer» i karantene og isolasjon.

- Det er viktig at vi kommer i gang med økt testing nå som barnehager og skoler skal åpne. Det nye testregimet vil bety mer positivt for smittesituasjonen enn åpne skoler og barnehager betyr negativt, er jeg temmelig overbevist om, sier Dalane.

Slik gjør du:

Hvis du er syk, ringer du som før legevakt og får legehjelp.

Har du symptomer du tror kan være korona, men ikke trenger legehjelp, ringer du legevakten og ber om testing.

Ring fortrinnsvis på dagtid.

Testing foregår én gang om dagen utenfor Legesenteret. De fleste kommer i bil. Egne tilbud kan ordnes hvis du trenger det. Du vil få opplyst når du skal komme.

Typiske symptomer:

• Hoste
  • sår hals
  • feber
  • tretthet
  • pustebesvær (alvorlige tilfeller)

Husk de enkle reglene!

Håndvask, avstand og hostehygiene. De tre gode, gamle reglene må ikke gå i glemmeboken. Kommuneoverlege Dalane sier disse tre fremdeles er de aller viktigste virkemidlene i smitte-bekjempelsen.

Barnehage og skole

Vi viser til tidligere utsendt info om oppstart i barnehagene fra mandag.

Det er også kommet justerte retningslinjer for barn av foresatte i samfunnskritiske funksjoner eller virksomhetskritiske oppgaver og barnehage- og skoleeiers ansvar for å gi et tilbud:

«Det er to muligheter for å få tilbud:

• Personell i kritisk samfunnsfunksjon
  • Personell med andre virksomhetskritiske oppgaver (f.eks reparere teknisk utstyr på et sykehus)

For begge punktene gjelder:

• Barnet skal være under 12 år.
  • Det er tilstrekkelig at én foresatt arbeider i kritisk samfunnsfunksjon for å få tilbud.
  • Det ikke finnes andre muligheter for barnepass.
  • Arbeidsgiver må på forespørsel kunne bekrefte at den foresatte er personell i kritisk samfunnsfunksjon og/eller har virksomhetskritisk oppgave.»