Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane sier at situasjonen begynner å bli presset både i testsenter og innen helse- og omsorg, og at vedtaket om å fortsette med lokal forskrift om karantene for husstandsmedlemmer og nærkontakter som er like nære som husstandsmedlemmer, har vært riktig og klokt. Dette vil begrense smitten fortsatt.

- Fremdeles må det understrekes av svært få er alvorlig syke, men vi har noen få tilfeller, og det setter helse- og omsorgstjenestene på prøve. Det er stort smittevern rundt behandling av pasienter med covid-19, sier Dalane.

Økt smitte skaper også press på teststasjon og tester. Vi ber alle som skal teste seg for sikkerhets skyld før julebord og andre arrangementer om å kjøpe tester på apotek eller butikk. Kommunens tester deles kun ut til de som har symptomer, som er nærkontakter eller som kommuneoverlegen ber om testing for (eksempelvis skoleklasser).

Det er altså ni smittede i går og 16 til nå i dag onsdag 1. desember (klokka 15.30). Dette er dagsrekord. Den gamle var på 14 smittede.

- Ingen av oss greier å huske smitterådene hele tiden, men vi må prøve så godt vi kan. Vi må være hjemme når vi har symptomer,  huske en-metersregelen så godt vi kan og bruke munnbind når vi ikke holder avstand, sier kommuneoverlegen.

Munnbind er både et lokalt og nasjonalt råd nå. Det skal være på når du tar buss, drosje, handler i butikk eller er andre steder innendørs der du ikke kan holde avstand til andre, er oppfordringen!

Dalane minner om at dette er verkøtyene vi har før vi stenger ned eller stopper arrangementer og aktiviteter. Det skal vi ikke gjøre ennå – og her er også nasjonale myndigheter klare. Vi minner også om at antall smittede ikke er det viktige tallet. Det viktige er hvor mange som blir alvorlig syke.

Vi kan alle hjelpe våre medmennesker med å følge smittevernrådene. Da gjør vi i alle fall vårt for å hindre andre i å bli smittet og syke.

Smitten i Vennesla sprer seg i flere aldersgrupper og et stort geografisk område. Vi har smittede fra tiårsalder til syttiårsalder. Et flertall av de voksne smittede er fullvaksinerte, og det er naturlig siden nesten nitti prosent av befolkningen er vaksinert.