Først minner vi om den generelle informasjonen som gjelder absolutt alle og som alle må rette seg etter: Vær nøye med håndhygiene og hostehygiene (host i papirlommetørkle). Forsøk å holde litt mer avstand til andre enn ellers.

Reiser og arrangementer:

Kommuneoverlege Dalane oppfordrer innbyggerne om å redusere reisevirksomheten til et minimum. Han vil ikke gi noe pålegg, men ber folk tenke seg om og ikke dra på reise med mindre det er nødvendig.

- Hva er en unødvendig reise?

- Det kan jeg ikke si eksakt, men jeg ber folk tenke seg om og vurdere dette selv. Vi har alle et ansvar for å redusere smitten. Bruk sunn fornuft, sier han.

Arrangementer kan holdes som planlagt. Dalane vil ikke oppfordre til avlysing. Derimot anbefaler han folk med hoste, luftveissymptomer eller feber om ikke å delta på arrangementer, men holde seg hjemme.

Hva gjør jeg hvis jeg har vært i utlandet?

Du sjekker Folkehelseinstituttet for oppdatert informasjon om hvor risikoområdene er.  Alle som har vært i områder med vedvarende smitte skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer på sykdom eller ikke. Symptomene er: Hose, feber, luftveissymptomer.

MERK: For helsepersonell kom mandag ny regel: Alle som har vært på reise utenfor Norden siste 14 dager og har symptomer, må testes.

Dette omfatter:

• ikke gå på jobb eller skole.
  • unngå  reise
  • ikke ta offentlig transport
  • unngå steder der man lett kommer nær andre
  • unngå nær kontakt med andre

Anbefalingen har tilbakevirkende kraft. Det betyr at du i 14 dager etter hjemkomst må følge med på om reisemålet ditt legges på lista over områder ved vedvarende smitte.

Hva vil det si å ha hjemmekarantene?

• Hjemmeisolering betyr at du skal holde deg hjemme. Du skal ikke gå i butikk eller liknende. Begrens nær kontakt med andre personer i hjemmet ditt. Dersom mulig, bør du sove på eget rom. Har dere flere bad og toalett, bør du bruke separat bad og toalett. Har dere ett bad, er det viktig med separat håndkle.
  • Vask hendene ofte og pass på ekstra god hygiene. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader. Pass på hyppig rengjøring av toalett, dørhåndtak, kjøkkenbenk og servant.
  • Råd til øvrige husstandsmedlemmer er å begrense nærkontakten med personen i hjemmekarantene. I husstanden bør det ikke bo flere enn nødvendig. Den sosiale kontakten og besøk bør begrenses i karanteneperioden.
  • Hvis du må i karantene, ta kontakt med fastlegen ved behov for sykemelding. Får du ikke tak  i fastlegen ring legevakta på 116 117

Utfyllende info finnes her: Råd til pasienter i isolasjon.

Hvis du har vært utsatt for smitte og selv fått symptomer på sykdom?

Å være utsatt for smitte defineres slik: Hatt opphold i område med vedvarende smitte eller hatt kontakt med bekreftet koronasyk.

Symptomer defineres slik: feber, hoste, halsbetennelse, luftveissymptomer

• Ring legvakten 116 117, helst på formiddagen. Du vil få time til testing. Legen kan ta prøve i bilen på parkeringsplassen utenfor legevakten i Vennesla.
  • Det er begrenset testkapasitet. Kun de som tilfredsstiller kriteriene ovenfor vil bli tilbudt test. Svar vil foreligge innen to dager.
  • De som er sykere, vil kunne bli tatt inn i egne avsatte lokaler ved legevakten, der de ikke skal komme i kontakt med andre pasienter. Ved behov kan legevakten også reise i sykebesøk.

Kommuneoverlege Dalane sier følgende til slutt:

-  Jeg forholder meg som smittevernlege til rådene fra Folkehelseinstituttet. Rådene oppdateres stadig etter hvert som epidemien går sin gang. Publikum bes følge med på fhi.no for oppdatert informasjon. Dersom man etter å ha søkt grundig der ikke finner nødvendige svar, kan man ringe Folkehelseinstituttets koronatelefon 81555015.

- Vi vil trolig snart gå inn i en fase av epidemien der gradvis mer smitte foregår innenlands. Sannsynligvis vil en andel av de smittede aldri bli oppdaget, fordi de har små symptomer. Derfor er det så viktig å følge de generelle rådene vi startet med:

God håndhygiene,  god hostehygiene og god avstand mellom folk.