På kriseledelsens møte fredag morgen ble ordet «trøtthet» et tema. Hva skal vi si til innbyggerne? Hvordan skal vi motivere? Hvordan gi mot, uten å gi falske forhåpninger?

Ordfører Nils Olav Larsen tok ordet:

-Hvis vi fortsetter å gjøre de riktige tingene, hver på vår plass, så går dette over etter hvert. Nå er vaksinen her, og snart kommer den i store mengder. Nå må vi bare holde smitten nede noen måneder til. Rundt sommeren kan vi kanskje leve omtrent normalt – hvis vi er heldige, sa han og fortsatte:

- Vi må motivere hverandre, men heller ikke gi falske forhåpninger. Det er ikke over, men vi vet vi nærmer oss. Jeg synes både ansatte i kommunen og innbyggere i kommunen er fantastiske. For en stå-på-vilje og innsats folk gjør for hverandre. Jeg er kjempestolt!

Det er på tide å finne fram den ukuelige optimismen. Det fortelles om ivelendingen som på femti-tallet satt utenfor butikken på Skaiå og spikket på en 15-20 centimeter stor pinne:

«Hva gjør du?»

«Lager økeskaft!»

«Men det er jo altfor kort!»

«Jammen, det er jo ikke ferdig ennå»

Sånn lyder en ekte optimist!

Smittesituasjonen:

Vi har hatt fire nye smittetilfeller sist uke. Ett er registrert fredag ettermiddag. Personen er satt i isolasjon, smittekilde er kjent fra annen kommune. En nærkontakt i samme husstand i karantene, tre øvrige nærkontakter meldt til nabokommune. 
Smittetrenden er på veg ned, og igjen ser det ut som vi har greid å unngå store utbrudd – fordi vi alle sammen tar ansvar.  Den siste klassen ved Hunsfoss skole går ut av karantene i neste uke.

Nasjonalt er det smitteutbrudd av mutert virus i Nordre Follo fredag. Helsedirektoratet snakker om muligheter for en eksplosiv tredje

smittebølge hvis man ikke greier å isolere utbruddet. Det understreker at hver og en av oss fortsatt må ta smitterådene på dypeste alvor.

Vaksine-situasjonen:

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane gjennomførte fredag det som blir et ukentlig vaksinemøte framover. Denne gang deltok ledelsen for hjemmetjenesten, Hægelandsheimen, Legesenteret og Vennesla omorgssenter.

Framover er planen (det kan bli endret) å sende ut oppdatert vaksineinformasjon hver fredag ettermiddag. Nå i starten ringes alle som skal ha vaksine opp spesielt. Når vi kommuner til aldersgruppene mellom 74 og 65 vil det bli sms og når vi kommer til de fra 64 og nedover vil disse bli bedt om å bestille time på de stedene det blir informert om.

Foreløpig avhenger alt av når vaksinene kommer. Vi er forberedt på å vaksinere 46 personer i timen, fem timer hver dag, syv dager i uken. Og vi er forberedt på å vaksinere inntil 25 prosent av befolkningen på tre uker. Men vi kan ikke informere om detaljer, fordi vi ikke har datoer og lite er helt sikkert.

DETTE ER EN VIKTIG SIDE Å FØLGE – KOMMUNENS VAKSINESIDE

Tirsdag 26. januar kommer også en stor informasjonsartikkel i Vennesla Tidende hvor kommuneoverlege Per Kjetil Dalane redegjør for vaksineringsarbeidet og hvordan det tenkes lagt opp. Denne informasjonen bli tilgjengelig på kommunens hjemmeside samme dag.

Næringsliv:

De siste nedstengningene og innstramningene har fått følger for næringsliv og arbeidsledighet. Ved nyttår var 3,0 prosent av arbeidstokken i Vennesla helt arbeidsledig. Nå er dette øket til 3,6 prosent. Samtidig meldes det om en relativt god situasjon totalt sett.